Naslovnica   |   Poveznice   |   Mapa weba

Istarske milosrdnice proslavile sv. Vinka

Pula, 25.-27.09.2012.

Proslava blagdana Svetog Vinka Paulskog 2012

Dvodnevnom duhovnom obnovom i biskupskom misom u Puli proslavljen blagdan sv. Vinka

Istarske sestre milosrdnice ove su godine za blagdan svog utemeljitelja organizirale više duhovnih sadržaja u župnoj crkvi župe Sv. Pavla, na čijem se području nalazi Samostan sestara milosrdnica u Puli. Dvodnevna duhovna priprava za blagdan koja je okupila članove Udruge Sv. Vinka iz svih dijelova Porečke i pulske biskupije, vjernike župe sv. Pavla i drugih pulskih župa, započela je u utorak 25. rujna večernjom misom kojoj je prethodilo izlaganje s. mr. Veronike Popić. U svojoj prezentaciji mr. Popić predstavila je sve segmente djelovanja sestra milosrdnica, što je bio popraćeno fotografijama iz ustanova i institucija u kojima djeluju milosrdnice riječke Provincije Majke Dobroga Savjeta: bolnice, vrtići, škole, domovi za starije i nemoćne, pučke kuhinje i prihvatilišta… Poseban naglasak stavljen je na nedavno osnovanu misijsku postaju milosrdnica u Bumi na Salomonskim otocima, što je, prema riječima s. Popić, ostvarenje dugogodišnje želje sestara. Naglašeno je da je sav prihod od milodara te mise namijenjen toj misijskoj postaji, a također su vjernicima na izlazu iz crkve podijeljeni informativni letci o tom misijskom projektu sa naznačenim bankovnim koordinatama za slanje donacija.
Misno slavlje prve večeri duhovne obnove predvodio je vicerektor Biskupijskog misijskog sjemeništa "Redemptoris Mater" u Puli preč. Josip Kolega, a misa je bila služena, kako je predslavitelj naglasio na početku, za sve pokojne sestre milosrdnice riječke Provincije Majke Dobroga Savjeta i kao prošnja za nova redovnička zvanja. U homiliji preč. Kolega je govorio o najznačajnijoj odlici karizme Sv. Vinka-milosrđu. Propovjednik je živo opisao jedan od mnogobrojnih Vinkova načina djelovanja: u Parizu 17. stoljeća, dio naličja tog, već tada velegrada, su zatvori sa neljudskim uvjetima, prepuni osuđenika na galije. Vinko je silazio među njih da im u tamu njihove bespomoćnosti i tminu zatvora donese nadu i svjetlo vjere, rekao je propovjednik. Upravo po uzoru na Vinka i mi, da bi ispunili kršćansko poslanje, trebamo unositi svjetlo vjere u živote svojih bližnjih, ali prije svega i prihvatiti to isto svjetlo u tamu svoje nevjere, i na taj način suzbijati bol bijes i bolest koje nagrizaju našu nutrinu, poručio je propovjednik.
Misno slavlje duhovne obnove duhovnim su šansonama i raznoliko instrumentalnom pratnjom popratili članovi Vinkovske mladeži Pule.

Druge večeri duhovne obnove misno slavlje predvodio je ravnatelj Pazinskog kolegija preč. Alejandro Castillo. U homiliji predslavitelj je govorio o značenju pojma vjera i naveo više primjera iz Biblije koji govore o vjeri, prema kojima nam vjera omogućuje da kroz nju i po njoj "vidimo" i doživimo onostrano. Vjera nam pruža predokus vječnosti, naglasio je preč. Castillo.
Na sam blagdan, u četvrtak 27. rujna, svečano euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Pavla predvodio je porečki i pulski ordinarij Kutleša, a koncelebrirali su generalni vikar mons. Vilim Grbac, župnik domaćin vlč. Milan Mužina te drugi svećenici dekanata. Sveti Vinko je bio čovjek koji je djelovao suprotno od težnji koje su vladale među njegovim suvremenicima, kao i među ljudima današnjice, on je bježao od bogatstva i časti i od svega onog prolaznog što su ljudi tada, kao i danas, željeli, on je jednostavno privodio ljude Bogu slijedeći primjer Isusa Krista. "Milosrđe nije samo samilost, kako se to često interpretira, milosrđe je duboko razumijevanje stanja i poteškoća bližnjih u potrebi, bilo da se radi o materijalnoj, zdravstvenoj ili duhovnoj poteškoći, te pomaganje u skladu i kao odgovor na tu specifičnu potrebu", rekao je biskup te pojasnio kako u hebrejskom jeziku milosrđe podrazumijeva poistovjetiti se sa bližnjim koji pati, osjetiti istu njegovu bol, poput majke koja osjeća bol djeteta. Što nas priječi da budemo milosrdni?, nastavio je biskup retoričkim pitanjem te odgovorio: Ponekad je to upravo neznanje i nerazumijevanje istinskih potreba bližnjih. Biskup je pritom spomenuo biblijski primjer Marte i Marije koje su pri Isusovu posjetu reagirale posve različito, te na primjeru Marte istaknuo kako i pretjerana ljubaznost može zasmetati; bitno je razumjeti kakva je vrsta pomoći zaista potrebna, što je ono bitno. Najvažnije je razumjeti čovjeka, potruditi se shvatiti ga u njegovoj biti, kako bi mogli pomoći na prikladan način, samo tako možemo, po uzoru na sv. Vinka, biti istinski nasljedovatelji Isusa Krista, koji je postao čovjekom da bi bio bliže čovjeku, zaključio je ordinarij.
Prije popričesne molitve pročitana je tematska meditacija, uz pranju flaute, o euharistiji i milosrđu po karizmi sv. Vinka.
Na kraju misnog slavlja sudionicima se prigodnim zahvalama obratio župnik domaćin vlč. Mužina.
Glazbene segmente liturgije te biskupske mise otpjevao je župni zbor Sv. Pavla uz orguljsku pratnju i pod ravnanjem dr. Andreja Angelinija.

Izvor: www.ika.hr




Povratak na stranicu Družba Sestara milosrdnica.